Digitala Produktpass: Möjligheter, utmaningar och framtid

26 feb., 2025
Nyheter
Dela

I en tid präglad av ökade krav kring hållbarhet och cirkulär ekonomi har digitala produktpass (DPP) potential att revolutionera hur vi designar, tillverkar, konsumerar, reparerar och återvinner produkter. Här presenterar vi möjligheterna med digitala produktpass, hur olika delar av värdekedjan påverkas samt vad företag kan göra redan idag för att komma igång.

Läs mer...

Digitala Produktpass

För en hållbar framtid behövs spårbarhet. Förbered ert företag inför kommande lagkrav

EU ställer krav på digitala produktpass

Ett digitalt produktpass innehåller detaljerad information om produkten genom hela dess livscykel, vilket inkluderar allt från råvaror och tillverkningsprocesser till användning, reparation och återvinning. Informationen i det digitala produktpasset är tillgänglig via en databas som är länkad till produkten via en databärare, till exempel en QR-kod.

EU:s syfte med de digitala produktpassen är att främja transparens och hållbarhet genom att ge konsumenter och företag tillgång till information som möjliggör medvetna val. EU-kommissionen presenterade i mars 2022 en ny förordning, "ekodesign för hållbara produkter" (Ecodesign for Sustainable Products Regulation), även kallad ESPR, för att göra produkter mer hållbara, reparerbara, återanvändbara och återvinningsbara. Förordningen innebär nya krav, tydligare information och det digitala produktpasset i syfte att bidra till mer hållbar produktion och konsumtion. Det är viktigt att notera att de specifika kraven för produktpasset kan variera mellan olika branscher.

Infograph about DPP

Möjligheter med digitala produktpass

Införandet av det digitala produktpasset innebär en rad olika möjligheter:

  • Ökad transparens och spårbarhet: Konsumenter och företag får insyn i produktens livscykel, vilket ökar förtroendet och möjliggör spårning av produkters ursprung och innehåll. Detta kan stärka varumärket och öka konsumenternas förtroende.
  • Bättre underlag för hållbara val: Genom tillgång till information om produktens miljöpåverkan kan konsumenter genomföra hållbara köp.
  • Effektivare återvinning: Detaljerad information om en produkts sammansättning underlättar återvinning och återanvändning, vilket stödjer en cirkulär ekonomi.
  • Minskad miljöpåverkan: Tillgång till information om en produkts miljöpåverkan kan stödja tillverkare och kunder i att göra hållbara val, vilket i sin tur kan leda till minskad resursanvändning och miljöpåverkan.
  • Nya affärsmodeller: Genom att underlätta samverkan, uthyrning, reparation och återförsäljning av produkter kan digitala produktpass skapa möjligheter för nya cirkulära affärsmodeller.
  • Nya affärsmöjligheter: Den strukturerade data som samlas in genom DPP kan utgöra grunden för framtida affärsmöjligheter och innovation. Det underlättar även det tvärfunktionella samarbetet inom organisationer.
  • Enklare efterlevnad av regelverk: Digitala produktpass kan underlätta för företag att följa övriga lagar och regler kring produktsäkerhet, hållbarhet och innehållsdeklarationer.
  • Kontrollerad åtkomst till data: Informationen i produktpasset är tillgänglig på en "need to know basis", vilket innebär att olika aktörer har tillgång till olika delar av informationen. Detta säkerställer att känslig information skyddas och endast delas med berörda parter.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Vår integritetspolicy hittar du här.

Hela värdekedjan påverkas

För att konsumenter ska kunna fatta informerade och hållbara beslut så ställer detta krav på att samtliga aktörer i värdekedjan bidrar med sin information: 

  • Tillverkare ansvarar för att samla in och tillhandahålla information om tillverkningsprocessen.
  • Importörer spelar en viktig roll i att säkerställa att produkter som importeras till EU uppfyller de ställda kraven.
  • Materialleverantörer spelar en viktig roll i att tillhandahålla information om råvaror och material som används i produkter.
  • Underleverantörer som inte säljer direkt till slutkonsumenter är en del av värdekedjan och ansvarar för att tillhandahålla nödvändig data.
  • Reparatörer, återtillverkare och återvinningsföretag lägger in information om reparationer, uppgraderingar och återvinning.

Vad företagen behöver göra idag

Även om kraven för digitala produktpass ännu inte är helt fastställda, är det viktigt att företag börjar förbereda sig. Redan 2027 förväntas vissa branscher att ha fungerande digitala produktpass för sina produkter. Företag behöver snarast följande steg:

  1. Förstå de juridiska kraven: Företag behöver skaffa sig en förståelse för de kommande lagkraven och hur de påverkar deras verksamhet.
  2. Undersöka leveranskedjor: Företag behöver analysera sina leveranskedjor och hur relationerna inom dessa ser ut. Samarbete är avgörande för att få tillgång till all information som behövs för produktpassen.
  3. Inventera tillgänglig information: Företag bör inventera vilken information som finns tillgänglig om deras produkter och hur denna information behöver utökas och struktureras.
  4. Skapa interoperabilitet: Se över företagets IT-infrastruktur, och säkerställa att erforderliga systemintegrationer finns på plats för att möjliggöra såväl automatisering och interoperabilitet.

Sammanfattande framåtblick

Digitala produktpass är ett kraftfullt verktyg för att främja hållbarhet och cirkulär ekonomi. Genom att ge konsumenter och företag tillgång till detaljerad information om produkter kan DPP bidra till att skapa mer medvetna val och effektivisera återvinning. För de företag som anammar tekniken tidigt finns det möjligheter att stärka sitt varumärke, öka sin konkurrenskraft och skapa nya affärsmodeller. Tidiga användare kan dra nytta av att etablera sig som ledare inom hållbarhet, få konkurrensfördelar och påverka utvecklingen av DPP-standarder.

EU kommer under våren att presentera mer information kring kraven och hur olika branscher berörs. Utvecklingen av digitala produktpass förväntas fortsätta i snabb takt. EU-kommissionen arbetar med att ta fram detaljerade regelverk för olika produktkategorier, och allt fler företag investerar i system för att samla in och hantera produktdata. Produktpassen kommer att bli en integrerad del av framtidens produktutveckling och konsumtion, och att de kommer att spela en avgörande roll i att skapa en mer hållbar och cirkulär ekonomi. Många företag, särskilt små och medelstora, är ännu inte förberedda på införandet av DPP och saknar kunskap och system. Genom att anamma produktpassen och aktivt delta i dess utveckling kan företag bidra till en mer hållbar framtid.


Har du funderingar på hur Digitala Produktpass kommer att påverka er?

Hör av er för att boka ett möte! 🎯

Therese Niemann
Affärs- & Verksamhetsutvecklare010-152 45 45070-515 38 40

Nyare
Alla artiklar
Äldre