Processindustrin har en svår ekvation framför sig. Ökade kostnader men måste digitalisera för att hänga med. Vi befinner oss mitt i den 4:e Industriella revolutionen och den digitala utvecklingen går fortare än någonsin. Till det sker en historisk satsning på ett flertal gröna industrier i Norr- och Västerbotten. Det är oro i världen som bidrar till hög inflation och extremt ökande energipriser. Sammantaget innebär detta stora utmaningar för processindustrin.
Samtidigt som man behöver bromsa och se över kostnadsbilden, behöver man påbörja eller fortsätta den digitala transformationen för att kunna hålla sig konkurrenskraftig! Ingen enkel ekvation att lösa!
Vi som dagligen jobbar med att hjälpa våra kunder på deras digitala resa vill då komma med följande råd:
Första steget är självinsikt om nuläge och behov. Självinsikten ger er motivation till att skapa förutsättningar för förändring. Tydliggör syfte och mål med er digitala transformation. B örja smått för att sedan utveckla vidare. Det viktigaste är att ledningen tydliggör vilken ambitionsnivå ni har och att den förankras inom organisationen. Tänk på att digitaliseringsarbetet är ett teamwork och kan inte delegeras bort, alla behöver vara delaktiga. Därav föreslår vi, baserat på vår erfarenhet, att den digitala roadmapen tas fram baserat på följande byggstenar:
Specificera och reflektera över hur ni hanterar data/information. Vad skulle ni definiera som er Master Data, dvs information som är värdeskapande för verksamheten?
Har ni någon bra struktur kring hur ni lagrar er data?
Får ni ut de rapporter och visualiseringar ni önskar?
Har ni versionshantering eller godkännandehantering för att kvalitetssäkra att senaste version är den gällande?
Med detta på plats så får ni stora kvalitets- och effektivitetsvinster, dvs detta är värt att investera i.
Se över om alla system ni har är värdeskapande och om något system kan avvecklas. Värdera sedan vilka system som skulle vara mest värdefulla att integrera för att skapa värde i organisationen.
Digitaliseringen kräver nya typer av kompetenser och det blir allt viktigare att anställa personer som vill och har förmågan till kontinuerlig kompetensutveckling. Se över era planer för såväl rekrytering som kompetensutveckling.
Anlita och överlägg med expertis för att få hjälp med genomförande samt ta lärdom av hur andra har gjort sin digitala transformation; vad som varit lyckosamt och inte. Ditwin har bred erfarenhet inom ovanstående områden, och kan nyttjas antingen som bollplank eller som planeringspartner, konsult för genomförande, systemintegrerare och/eller utvärderare.
Behöver ert företag hjälp med att komma igång med arbetet, kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal så får vi resonera kring vad som kan vara lämpligt nästa steg för er.