Hållbar utveckling och digital tvilling går hand i hand!

03 feb., 2021
Nyheter
Dela

Den senaste klimatrapporten från FN visar att vi måste skynda på arbetet mot en hållbar framtid. Samtidigt tror jag att många företag som, trots att de påbörjat sin digitala resa, inte insett vilken potential det finns i digitaliseringen och användningen av den digitala tvillingen när det gäller hållbar utveckling.

Vi förklarar sambanden och visar vad Ditwin kan göra för att ni ska komma igång med erat arbete mot en hållbar framtid.

Hållbar utveckling är en självklar del i dagens samhällsdialog och har också blivit ett strategiskt område för många produktutvecklande företag. På global nivå har mål och riktning satts upp för flera år sedan.

Totalt 17 globala mål

Hösten 2015 antog FN Agenda 2030 som ska leda världen mot en hållbar och rättvis framtid. En beskrivning av de sjutton globala målen finns på regeringens hemsida. Punkt 9 handlar om Hållbar industri, innovationer och infrastruktur:
”Att investera i infrastrukturen och anpassa industrin för att göra de hållbara, med effektivare resursanvändning och fler rena och miljövänliga tekniker och industriprocesser är alla viktiga sätt för att underlätta en hållbar utveckling.” 

hållbar industri

En innovationshub för nya smarta lösningar

Agenda 2030 har bidragit till att en mängd initiativ inletts där digitaliseringen och den digitala tvillingen ses som en möjliggörare för hållbar utveckling. Så här säger IVL Svenska Miljöinstitutet:

– ”I den digitala tvillingen finns tillgång till såväl historiska data som realtidsdata. Den är alltid uppdaterad – det går alltså att både följa dess aktuella status och göra simuleringar för att utvärdera nya processteg eller olika driftförhållanden – men är även en källa för information över tid, vilket ger utrymme för utveckling av nya lösningar baserade på “big data”. På så sätt är den digitala tvillingen en testbädd och “innovationshub” för nya smarta lösningar som kan komma många till del.”

Sustainable Underground Mining är ett industriellt utvecklingsprojekt som LKAB har initierat.  Här ska ny teknik utvecklas och testas i en verklig gruvmiljö parallellt med en digital tvilling av gruvan. 
LKAB menar att den virtuella testgruvan gör det möjligt att simulera dataflöden och scenarios, som inte går att testa i den fysiska testgruvan.

Kraftigt minskade CO2- utsläpp

Digitala tvillingar gör det möjligt att hushålla med resurser så att nya produkter och processer kan utvecklas och testas utan fysiska prototyper, vilket ökar innovationsförmågan och sparar tid, pengar och på miljön. Resultatet är en kundoptimerad lösning  som förenklar steget till hållbar utveckling. 
För Siemens är hållbar utveckling ett viktigt område och de är en av de ledande inom utveckling och användning av digital tvilling. Anna Stenströmer, hållbarhetschef på Siemens AB, exemplifierar hur det med en digital tvilling, simulering och 3D-printning av metallkomponenter går att minska CO2-utsläpp med 46% och materielbehovet med 70% vid utveckling av en ny gasturbin.

CO2

Kom igång med hållbar utveckling! 

Vi arbetar för att företag inom den svenska tillverkningsindustrin ska få konkreta och handfasta verktyg för att komma igång med hållbar utveckling. Samtidigt ska de få möjlighet att utvecklas så att de kan möta kraven i Agenda 2030 punkt 9 – effektivare resursanvändning och miljövänliga tekniker för att underlätta hållbar utveckling.

Redo för en digital tvilling?

Att skapa en digital tvilling är en spännande och utmanande process. Första steget är en dialog om dina produkter och utvecklingsprocess för produkt och produktion, för att identifiera förutsättningar och de steg som kan göras för att skapa den digitala tvillingen.

Ansikten

Vi har både kunskapen och tillsammans med Siemens lösningarna för den digitala tvillingen. 
Hör av dig för en dialog om vad vi tillsammans kan göra för den värld vi lever i. 

Thomas Marklund
VD, Marknad och försäljning
010-152 45 90
070-317 50 90
Nyare
Alla artiklar
Äldre