Från ritbordet till konsultvärlden - Min resa med Solid Edge

10 dec., 2024
Nyheter
Dela

Jag började nyligen jobba som applikationstekniker hos Ditwin efter 4 år som konstruktör hos SoliferPolar. Både som konstruktör och i mitt nya yrke som konsult nyttjar jag frekvent Solid Edge, men på helt olika sätt. Jag har reflekterat över min övergång från konstruktör till tekniker och hur det har påverkat min syn på Solid Edge.

På SoliferPolar ritade jag nästan uteslutande inredning i trä. Det innebar att jag var ganska begränsad av vilka funktioner jag faktiskt hade nytta av i Solid Edge. Det har därför varit den största skillnaden för mig när jag övergått till en roll som konsult och tekniker, det vill säga att jag nu kunnat fokusera på programvaran och dess funktioner i stället för på en produkt jag ska designa.

Med mitt nya fokus har jag kunnat lägga tid på att lära mig fler funktioner som Generative Design, Reverse Engineering, Simulation. Dessa funktioner är exempel på områden i Solid Edge som jag aldrig ansett att jag haft någon användning av som inredningskonstruktör, men som jag nu verkligen fått upp ögonen för. Visst hade jag testat några av funktionerna även tidigare, av ren nyfikenhet från mig, men jag hade aldrig riktigt insett potentialen som funktionerna faktiskt har.

Simulering Solid Edge

Innan jag förstod mig på dessa funktioner så var det lätt att tänka att de bara var till för väldigt specifika uppgifter eller menade för konstruktörer som specialiserade sig på området. Nu har jag insett att så inte nödvändigtvis är fallet. Man kan absolut specialisera sig på de funktionerna och uppnå vad som kan kännas som underverk, men det krävs inte så mycket för att bara få en förståelse för grunderna.

När jag nu dykt lite djupare i alla dessa områden och lärt mig mer så inser jag att jag tidigare bara hade skrapat lite på ytan av vad Solid Edge kan åstadkomma. Jag vill nämna att jag inte ser det här förloppet som något konstigt, det beror helt klart på vilken typ av konstruktör man är. Jag klarade mig fint med klassikerna Ordered Modeling, Assembly och Draft för att kunna utföra ett fullgott arbete. Men jag har insett under den här resan att det aldrig skadar att ha ett öppet sinne. För det kan knappast vara en nackdel att ha koll på vad ens dagliga verktyg har för potential. Förr eller senare kanske stunden kommer där man har akut behov av det, och då är det ju en vinst för alla om man kan hantera eventuella problem själv på en gång. Eller åtminstone veta att verktygen finns där och förstå att och hur man kan nyttja dem, antingen själv eller med hjälp av specialister.

Läs mer...

Solid Edge

Ledande & lättanvänt CAD-system

För att gå lite djupare så kan man tänka sig att generativ design skulle kunna vara svårt att applicera i en roll där man designar produkter i trä. Men en vacker dag behöver man rita något som ska beställas från en annan leverantör, kanske i plast eller metall. Just då skulle det mycket väl kunna vara fördelaktigt att känna till den funktionen och då enkelt kunna generera en optimerad design på ett ögonblick.

Generativ design

Detsamma gäller för exempelvis simuleringar. När jag jobbade som konstruktör minns jag att vi hade tillfällen där vi behövde nyttja simuleringar för att lösa vissa oförutsedda problem. Eftersom ingen av våra konstruktörer hade nog med erfarenhet av att utföra simuleringar i Solid Edge så behövde vi anlita konsulter för att genomföra det. Hade någon av oss haft mer erfarenhet så hade vi kanske kunnat lösa vissa problem själva i stället och på så vis spara tid och pengar. 

Jag har liknande erfarenheter kring programvaran KeyShot. Jag hade aldrig testat rendera bilder tidigare när jag jobbade som konstruktör, men hittade åt knappen för KeyShot i Solid Edge när jag jobbade. Jag blev nyfiken på vad det var och öppnade det för att ge det ett snabbt test, och lyckades på rätt kort tid få fram några halvdana renderingar på en del ur vår produkt. Visade dessa för min dåvarande avdelningschef, som genast blev positiv till det och tillät att jag spenderade lite arbetstid på att lära mig mer om programmet. Nu några år senare skulle jag säga att jag är väldigt kunnig i KeyShot trots att jag är självlärd, och har planer på att försöka väva in detta i mitt nya jobb också. I efterhand känner jag att jag tog en titt på KeyShot var ett av de bästa valen jag gjorde i mitt jobb som konstruktör!

Visualisering KeyShot

Det må vara orimligt att lägga tid på att bli expert på alla dessa områden om man inte använder dem frekvent, men grundläggande kunskaper räcker ofta långt. Om inte annat blir det lättare att upptäcka användningsområden man annars kanske hade missat eller viftat bort med tankesättet att “det går inte”. Jag känner att en liten investering i att lära sig mer om programmets potential snabbt kan öppna dörrar till nya möjligheter man annars aldrig hade haft en tanke på. Dessutom brukar grundläggande kunskaper lätt leda till att man kan lära sig mer på egen hand, vilket givetvis är ett stort plus.

Kontentan av min övergång blir därför att man inte ska vara rädd för att prova nya saker. Man vet aldrig när den där funktionen som kan verka komplicerad faktiskt kan komma till nytta, och om man har kunskapen så kan man ofta expandera den nyttan ytterligare. Våga vara nyfiken och ta en titt på den där funktionen med det underliga namnet. För jag är säker på att du inte kommer ångra att du lär dig något nytt.

Vill du veta mer om mig, mina erfarenheter, eller hur övergången till mitt nya yrke gått till så är det bara att höra av sig. Jag svarar gärna på frågor kring Solid Edge och KeyShot också!

Joakim Eriksson
Joakim Eriksson
Applikationstekniker
010-152 45 36
070-299 45 36
Nyare
Alla artiklar
Äldre