Fem snabba frågor till Johan Anderson - Emission Eliminator SSAB

11 mars, 2025
Nyheter
Dela

Johan Andersson

Digitala produktpass (DPP) är en del av EU:s nya ramlagstiftning, som syftar till att öka spårbarheten och främja en cirkulär ekonomi, genom att tillverkare delar med sig av hållbarhetsdata för sina produkter. Förordningen trädde i kraft i juli 2024 och införandet kommer att ske successivt mellan 2027 och 2030. DPP kommer att påverka hela värdekedjan hos tillverkande industrier, då man kan följa produkternas klimatavtryck: från råvarutvinning till slutprodukt och återvinning. Implementering av DPP kräver investeringar i digitalisering, dokumentation och utbildning. Ditwin har stor kunskap gällande digital spårbarhet och DPP och hjälper sina kunder i detta viktiga hållbarhetsarbete.

Johan, vilka värden ser du att DPP kan skapa för SSAB och er konkurrenskraft?

Vi tillverkar högpresterande stål. Det är en premiumprodukt, där våra kunder kräver både tekniska prestanda och hållbarhetsprestanda. DPP blir en varudeklaration som tydliggör våra värden och stöttar vår och kundernas affärer. Hållbarhet är inte enbart en hygienfaktor utan i allra högsta grad affärsdrivande.

Vi är väldigt positiva till digitala produktpass. Det är en stor möjlighet för SSAB och hela vår svenska industri. Vi ligger redan mycket långt fram i hållbarhetsarbetet och det vore slöseri om vi inte positionerade oss ännu starkare med hjälp av digitala produktpass. Det kommer att ge oss fler affärer.

Hur hänger hållbarhet och digitalisering ihop?
Utan digitalisering och rätta, verifierbara data på rätt nivå, kan vi inte skapa en trovärdig och transparent värdekedja. Det räcker inte längre med branschgenomsnitt och grova antaganden om ”fotavtryck”.

Våra kunder ska alltid kunna få all nödvändig produktinformation digitalt. DPP kommer att innehålla detaljerad information om en produkts livscykel, inklusive ursprung, material, energianvändning, tillverkningsprocesser, återvinning och miljöpåverkan. Det kommer att finnas en QR-kod där vi även lägger in aktuell information om service och andra råd som kunden har nytta av.

Hur har SSAB påbörjat arbetet med förberedelserna inför DPP?

På SSAB har vi i flera års tid ställt krav på våra underleverantörer för att få dem att förstå hur deras utsläpp och miljöpåverkan dels påverkar våra produkter, dels våra kunders slutprodukter. Det blir ännu tydligare med hjälp av DPP.

Vi har kört flera pilotprojekt med både kunder och samarbetspartners, med många deltagare och stort intresse från alla deltagare. Vi vet ju alla att DPP kommer. Vi har tillsammans diskuterat vilka data som behövs, är viktigast och förstärker värdekedjan. Och givetvis hur våra respektive system kan fungera tillsammans och kommunicera med gemensamma standarder och filformat, det man kallar interoperabilitet.

Piloterna har varit jättenyttiga och vi kommer att köra fler piloter under resans gång.

Varför behövs lagkrav för att få till förbättrad spårbarhet inom industrin?
När vi ska mäta hållbarhet är det väldigt viktigt att kraven definieras på samma sätt, så att det verkligen blir jämförbart. Risken är annars att man jämför äpplen och päron och att kunderna och slutkonsumenterna har svårt att förstå vad som är vad och vad man egentligen betalar för. Så är det ju inom konsumentvaror med mer eller mindre seriösa klassificeringssystem och märkningar.

Den största nyttan är att det blir ett likadant system där alla är med. Det är faktiskt så att EU har fastställt att man inte längre får skapa egna klassificeringssystem. Det är klokt.

Vad skulle du vilja ge för tips till de industriföretag som ännu inte påbörjat arbetet med DPP?

Börja! Börja! 

Läs på och sätt in er i kraven. Skapa acceptans och var förberedd innan de kommer. Planera kostnader och diskutera hur ökad digitalisering även kan skapa mer affärsnytta inom andra områden i företaget. Väntar ni för länge, blir det helt säkert dyrt.

Kontakta även branschorganisationer, prata med leverantörer och kunder. 

Se också till att vara med och påverka processen hos EU-kommissionen och andra instanser i Bryssel. Sverige är ju ett land som har kommit väldigt långt i den gröna omställningen. Många har kunder över hela världen som värdesätter det. Men vi måste göra vår röst hörd så att införandet av de digitala produktpassen gynnar svensk industri.

Nyare
Alla artiklar
Äldre