Borins är ett välrenommerat verkstads- och serviceföretag i Iggesund som specialiserat sig på kvalificerade uppdrag inom industri och återvinning. Oavsett höjd över havet. Hur ska man till exempel kunna serva en växellåda, 125 meter upp i luften?

Borins fick i uppdrag av det globala vindkraftbolaget Vestas att hitta en lösning för att smidigt kunna byta växellådan i vindkraftverk. När en ny växellåda anländer till Vestas levereras den i otympliga transportställningar, som tidigare var svåra att hantera. Den befintliga växellådan, placerad i vindkraftverket 125 meter upp i luften, frigörs från generatorn och vingarna för att sedan lyftas ner.

– Problemet uppstod vid mellanlagringen. När den 35 ton tunga växellådan lyfts ner fanns det ingenstans att ställa den. Vestas bad oss lösa problemet. En utmaning som vi alltid gillar, förklarar Thomas Hagström, konstruktör på Borins.

Borins är ett företag med 25 anställda som jobbar med reparationer och tillverkning inom verkstads- och återvinningsindustrin. De har ett stort sortiment av produkter för återvinningsindustrin och sågverk, samt konstruerar nya produkter efter kundens önskemål och behov. Med hjälp av Solid Edge kunde Thomas effektivt utveckla ett förslag att presentera för kunden. Lösningen blev att mellanlagra den befintliga växellådan i en 2×2,4 meter stor stödram, som kan hantera tre olika modeller av växellådor.

-Vestas blev väldigt nöjda, vilket resulterat i att vi nu levererat två produkter. Vi hoppas såklart att få leverera fler i framtiden, berättar Thomas Hagström.

Solid Edge förenklar och effektiviserar processen från ide till produkt. Det är enkelt att göra konstruktionsändringar och hållfasthetsberäkningar på utsatta delar, direkt i CAD-programmet.

– Så fort det dyker upp en fråga är det bra att ha Ditwin som stöd. Daniel, vår CAD-specialist på Ditwin, ger alltid bra support. Skulle han inte lösa det via telefon, så kan vi dela skrivbord online eller så kommer han hit till kontoret, säger Thomas Hagström.

Thomas Hagström
Konstruktör

www.borinsab.com