Conex är ett norrbottniskt företag, som i mer än 20 år varit teknikkonsult för flera av Sveriges ledande företag inom fordons- och basindustrin. Idag har man även en tillverkningsenhet och jobbar med projektering av hela produktionsanläggningar.

– För våra behov av simulering, design och beredning fungerar Siemens CAD/CAM-lösning NX och Simcenter mycket bra. Nu ser jag fram emot att tillsammans med Ditwin få testa NX12, som har en hel del nya, smarta funktioner, säger Anders Larsson, utvecklare på Conex.

Conex grundades 1996 som en teknikkonsult med affärsidén att tillhandahålla tjänster inom datorstödd konstruktion, beräkning och produktutveckling till industrikunder som kräver hög kompetens och beräkningskapacitet. Företaget har sedan starten utvecklats mot fler och bredare tjänster och erbjuder även expertis inom process, produktion, automation samt projektledning.

– Vi utvecklar säkerhetsdetaljer och pressverktyg för den globala fordonsindustrin. Starten av vår egen tillverkningsenhet, med fullständiga möjligheter för utprovning av våra pressverktyg är viktig milstolpe i företagets historia. Presshärdningstekniken möjliggör användandet av ultrahöghållfasta stål som gör bilarna ännu säkrare, förklarar Anders Larsson.

Conex med kontor i Luleå och Kalix har idag 34 anställda och egen tillverkning vid fabriken i Kalix. Där tillverkar och monterar Conex både egenutvecklade produkter och presshärdningsverktyg samt tar på sig kunduppdrag.

Kraven inom fordonsindustrin är höga och kopplingen mellan NX och NX CAM är väldigt viktig för vår effektivitet. Vi har numera en stark återkoppling mellan utveckling och tillverkning, det har utvecklat hela företaget säger Anders Larsson.

Anders Larsson har i många år jobbat med Siemens NX och är en nöjd användare.

– I mitt jobb som designer och beräkningsingenjör är det viktigt att alla programvaror är effektiva och pålitliga. Nu ser jag fram emot att nyttja fördelarna med NX12. Uppdaterad fönsterhantering, effektivare funktioner för ytmodellering och ökad prestanda för större sammanställningar lovar gott. Jag kommer även att följa den snabba och intressanta utveckling som görs inom generativ design och additiv tillverkning.

Anders Larsson
Utvecklare Conex

www.conex.se