Ovako är en av Europas ledande stålproducenter och jobbar bland annat med Solid Edge för att hjälpa kunderna att utnyttja stålets fulla potential, för mer konkurrenskraftiga produkter.
– Med rent stål, kan de belasta systemen mer och ibland även minska både vikt och volym. Vi höjer deras ”Power Density”, säger Elias Löthman, Applikationsingenjör på Ovako i Hofors.

Hofors är en anrik bruksort i Gävleborgs län, där man tillverkat järn i mer än 2000 år. Mest känt för att man producerat råvaran till SKF:s kullagerfabrik i Göteborg sedan 1914. Och för att SKF på ett möte 1926 bestämde sig för att starta en bilfabrik med namnet Volvo, i just Hofors. Idag heter man Ovako och har närmare 2800 anställda runt om i världen, varav 1200 i Hofors, där man bland annat tillverkar höghållfasta stänger, rör, rörkomponenter och ringar.

Elias Löthman tog examen på Luleå tekniska universitet 2016, och jobbar nu med transmissionsutveckling för fordonsindustrin. På Ovako ingår han i Industry Solutions Development (ISD), en utvecklingsgrupp som jobbar direkt mot OEM och Teir 1, för att se till att de tar nytta av stålets egenskaper i utvecklingen av nästa generations produkter.

En av kunderna är Volvo Penta, som använder Ovakos stål till transmissionen i sina IPS system. När Penta utvecklade en starkare motor, klarade inte transmissionen av de nya vridmomenten. Ovako kunde då med sitt materialkunnande visa att det gick att lösa med en annan stålkvalitet.

Tillsammans utvecklade man en ny stålsort som gjorde att transmissionen gick att göra mindre, samtidigt som man kunde dra mer nytta av materialegenskaperna. Resultatet blev mer kraft med mindre vikt och volym och dessutom en kostnadseffektivare och kortare process. En bättre produkt, alltså.

– Många av våra kunder har hittills förlitat sig på gamla standarder och materialdatabaser, vilket gör att de går miste om var utvecklingen är idag. Det var länge sedan företagen satt med kunskap från ax till limpa, och i det här fallet från smälta till slutprodukt.

– Vi är med redan i utvecklingen av slutprodukten och ser till att stålegenskaperna utnyttjas på bästa sätt. Tekniken bakom lösningen till Penta har vi till exempel gjort i stor skala i över 20 år, bara inom andra applikationer.

Elias och hans kollegor använder Solid Edge främst för att utveckla prototyper, samt för att kommunicera med kunderna via STEP-filer.

– Vi är ganska nya med att använda CAD-program i kommunikationen mot kund på det här sättet, och det känns som att Solid Edge uppfyller alla krav vi kan se idag.

Elias Löthman är nöjd med samarbetet med Ditwin och ser fram emot att inom kort börja testa nya Solid Edge ST 10.

– Den ser mycket lovande ut och jag gillar Ditwins flexibilitet och tillgänglighet. Det är också bra att vi kan ha flytande licenser, det blir mer kostnadseffektivt.

Elias Löthman
Applikationsingenjör

http://www.ovako.com/sv/