Ålö tillverkar högkvalitativa frontlastare och är en av världens ledande leverantörer inom lantbruksmaskinbranschen. Företaget, som funnits sedan 1949, har sätet i Umeå, säljbolag och fabriker i flera länder och kunder i över 50 länder. 90 procent av den totala produktionen går på export.

– Vi är inne en kraftig digitalisering av hela företaget och lanserar bland annat världens första digitala lastare, Q-series. Här har systemen som Ditwin levererat haft stor betydelse, säger Jan Frostvinge, IT-chef på Ålö.

Ålö omsatte 1,9 miljarder kronor 2015 och producerade ca 35 000 frontlastare och 42 000 redskap. Företaget har sedan 2013 arbetat med att öka digitaliseringen i hela verksamheten och närma sig Industri 4.0. Ett viktigt led gjordes våren 2014, då man sjösatte sin nya PLM-lösning Teamcenter, med Ditwin som konsult genom hela processen.

– Ett mycket imponerande arbete, där vi tillsammans under en helg migrerade 100 000 nya artiklar baserade på befintliga data och drog igång en helt ny produktionsmiljö. Tidplanen höll och stilleståndet var minimalt, förklarar Jan Frostvinge.

Sedan dess jobbar man fullt ut med Teamcenter, såväl hos de 50-talet konstruktörerna i Umeå, som i Ålös fabriker i Sverige och världen.

– Vi har all forskning och utveckling i Umeå och tillverkar lastarna hemma i Brännland, redskapen i Kina och traktoranfästningen i Frankrike. Alla använder samma digitala ritningar, där varje ändring direkt hanteras i vårt gemensamma informationsflöde i Teamcenter. Det är den riktigt stora effektivitetsvinsten och en bärande del i vår kvalitetssäkring.

– Ditwin har en mycket bra teknisk förståelse, både för det vi gör idag och vill göra i morgon. Dessutom har man ordning och reda, det gillar vi hos våra konsulter, påpekar Jan Frostvinge.

Jan Frostvinge
IT-chef

www.alo.se