Vi hjälper dig testa på Mars

Kontakta mig

Vill du att vi kontaktar dig? Fyll i formuläret så hör vi av oss direkt.

För att kunna behandla dina uppgifter behöver du lämna ett samtycke.

Ja tack!

Jag vill gärna ha det senaste om vägen till Industri 4.0.

Vinnande produkter har den bästa designen och den högsta kvalitén. Nyckeln är rigorös testning och verifiering, och med rätt CAE-lösning kan du också skapa felfria produkter. Läs mer om hur NASA använder Siemens NX CAE för att säkerställa framgångsrika Marsexpeditioner.

Få tekniska lösningar och produkter utsätts för så stor osäkerhet, risk och påfrestning som rymdfarkoster och fordon som NASA:s rymdlabb Curiosity. Går något snett eller går någonting sönder kan det få förödande konsekvenser. Det mobila labbet blir helt eller delvis obrukbart. Hela Marsexpeditionen kan äventyras. Därför är det så viktigt att testa allt material och alla funktioner, separat och tillsammans, i alla tänkbara situationer som fordonet kan komma att utsättas för. Om och om igen. Men att utföra alla tester i den fysiska världen är både kostsamt och extremt tidskrävande. Därför strävar man efter att testa så mycket som möjligt virtuellt genom datorsimulering.

På NASA:s Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, USA, utsätter ingenjörerna rovern och dess laboratorium för all tänkbar fysisk testning. Till exempel placeras den i en vakuumbaserad kammare med en temperatur kring den absoluta nollpunkten (-273 grader Celsius), för att simulera den 8,5 månader långa färden genom rymden. I andra testmiljöer utsätts den för extrem hetta, koldioxidatmosfär, strålning och vibrationer för att simulera inträdet och landningen på planeten Mars. Under inträdet genom Mars atmosfär utsätts farkosten för +1447 grader Celsius och på Mars varierar temperaturen mellan -135 grader till +50 grader Celsius.

All testdata från de fysiska testerna förs sedan över till NASA:s virtuella simuleringsmodell av rovern, vilken är uppbyggd med Siemens NX. När tillräckligt mycket fysisk testdata registrerats och verifierats med NASA:s matematiska modeller kan ingenjörerna utföra en stor del av den fortsatta testningen virtuellt. I det här fallet handlar det om att simulera temperaturvariationerna för att testa roverns och labbets termosystem.

– När vi väl fått bra överensstämmelse mellan våra matematiska modeller och fysiska testdata kan vi simulera situationer på Mars i den virtuella miljön som vi inte kan testa på Jorden, säger Art Avila, ansvarig för Thermal and Cryogenic Engineering Section på NASA:s Jet Propulsion Laboratory.

Läs mer om hur NASA använder Siemens NX CAE för att säkerställa framgångsrika Marsexpeditioner.

 
 
 

 

Relaterat

 
NX11.0.1 med nya funktioner

NX11.0.1 med nya funktioner

Nu finns NX11.0.1 (MR1) att ladda ner från GTAC. Förutom buggfixar så finns det ett stort antal nyheter. Nedan finns ett urval av dessa.

Läs mer